RECENZE: Sporttester Sigma PC 3.11 je vhodný pro začátečníky. Pokročilé funkce od něj ale nečekejte

Rozdíl mezi cvičením a efektivním cvičením je znalost tepové frekvence. Naše tělo totiž v různých tepových frekvencích získává energii z rozdílných zdrojů. Proto je důležité vědět, kolik úderů srdce za minutu právě máme. K měření tepu při cvičení slouží sporttestery a v poslední době se k nim přidávají i chytré fitness náramky. Vyzkoušel jsem sporttester Sigma PC 3.11 a přinášíme několik postřehů z jeho používání.

Sporttester Sigma PC 3.11 je dostupný v pěti barvách. Foto: Sigma

Sporttester Sigma PC 3.11 není na trhu nováčkem. Prodává se již několik let. V balení najdete kromě přístroje na ruku také hrudní pás, který je s ním spárovaný. Právě on měří tepovou frekvenci, kterou pak bezdrátovým signálem přenáší do "hodinek" na ruce.

Sigma PC 3.11 patří k základním modelům, proto umí měřit jen aktuální tepovou frekvenci. Zároveň s ní můžete na displeji sledovat dobu aktivity, protože sporttester má i funkci stopek. Pokud nemáte zrovna připojený hrudní pás, zobrazuje se v horní části displeje čas, přístroj tak můžete používat jako hodinky. Ačkoli si dokážeme představit hodinky, které vypadají na ruce daleko lépe a méně objemně. Sporttester také můžete namočit, protože je voděodolný. Výrobce bohužel neuvádí, jestli s ním jde i plavat, nebo zda jen odolá potu.

Mezi výhody této fitness pomůcky určitě patří velký a dobře čitelný dispej, takže při cvičení nemusíte luštit malé číslice. Zároveň podle našich testů ukazuje poměrně spolehlivá data, ačkoli občas se stalo, že hodnoty vyskočily do nereálných čísel. Za chvíli se však vrátily do normálu. Hrudní pás obsažený v balení je základní, není tedy nějak extra pohodlný, na druhou stranu při cvičení ani výrazně nevadí.

Jaké jsou ale nevýhody tohoto sporttesteru? Určitě bych ho nedoporučoval někomu, kdo chce podrobnější data. Sigma PC 3.11 totiž neumí ukázat maximální tepovou frekvenci dosaženou při cvičení, nespočítá ani minimum nebo průměr. Rozřazení tepů do jednotlivých spalovacích zón přístroj také nezvládne. Další nevýhodou je, že při zapojení hrudního pásu a měření tepu není možné sledovat čas. Jedinou možností, jak mít přehled o čase, je zapnout si na začátku cvičení stopky a čas na nich přičítat k času, kdy jste začali cvičit.

Pro začátečníky, kteří chtějí mít základní přehled o tepu, je tedy Sigma PC 3.11 dobrou volbou. S cenou pohybující se kolem 600 korun a možností vybrat si mezi pěti barevnými provedeními se vyplatí. V této kategorii s ním soupeří snad jen sporttester z Lidlu, který podle recenzí také není špatný, nicméně v nabídce prodejny nezůstává celoročně. Pokud ho tedy chcete, musíte si počkat na tematický týden.

Okomentovat

0 Komentáře