Spalovače tuků k plochému břichu nepomohou. Zeštíhlí ovšem peněženku

Efektivní spalování tuků nabízí na trhu celá řada přípravků. Jaká je ale jejich účinnost? Na tuto problematiku se zaměřili v pořadu Černé ovce v České televizi. Výsledky jejich testu výrobce potravinových doplňků určitě nepotěší. Ze zkoumaných produktů prospěl jen jeden. Ale ani ten nedokáže zazráky bez změny jídelníčku a pravidelného cvičení.

Spalovače tuků k plochému břichu výrazně nepřispějí. Zdroj: Photl.com

Redaktoři České televize se vydali do lékáren hledat ty nejlepší přípravky na hubnutí. Zakoupené přípravky poté zhodnotili odborníci. Ti se shodli, že například jablečný ocet, který má údajně snížit chuť k jídlu, nemá s hubnutím nic společného. V tabletách ale tělu nijak neuškodí. 

Jak je to ale s přípravky s karnitinem, který v těle pomáhá spalovat mastné kyseliny? Ani ty nejsou nijak zvlášť účinné. Tělo si je totiž schopno karnitinu vyrobit dostatek a nepotřebuje, aby se mu uměle dodával.  Účinkuje tak spíše placebo efekt.

Nepomůžou ani přípravky s chromem. Existují sice výzkumy, ve kterých uživatelé přípravků s chromem za několik týdnů dali dolů nějaká ta kila. Úbytek váhy byl ale natolik mizivý, že se o účinku chromu dá pochybovat.

A co přípravky se zeleným čajem? Výrobci slibují, že tento přípravek zrychlí metabolismus a spalování půjde hladce. Nechají si za to také zaplatit. Výsledky jsou ale natolik mizivé, že je lepší si kvalitní zelený čaj uvařit a za ušetřené peníze si koupit třeba další přírodní potraviny, které přispívají ke zrychlení metabolismu.

Lékárníci redaktorům často doporučovali i kapsle s vlákninou. Odborníci se shodli, že vláknina je při hubnutí důležitá. Když se navíc řádně zapije, tak nabobtná a zaplní žaludek. Tlumí tak pocity hladu. Při dobrém jídelníčku ji však tělo získá z celozrnných potravin, luštěnin, zeleniny nebo ovoce. Vláknina může pomoct i při problémech se zácpou.

Obézní lidé ovšem nemusí lámat hůl. K léčení této nemoci je přeci jen určený jeden přípravek. Orlistat. Denní energetický příjem dokáže snížit asi o 500 kJ. Doporučuje se užívat lidem s BMI vyšším než 28, pro mírnou nadváhu tedy určený není. A ani tento přípravek není zázračný a bez změny životosprávy nepřinese vysněný pekáč buchet na břichu. Je navíc poměrně drahý. 84 tobolek lze pořídit od pěti set korun.
 
Ačkoli redaktorům České televize v každé provozovně doporučili něco jiného, všichni prodavači se shodli na jednom. Bez pravidelného cvičení a změny jídelníčku se nestane nic. Nezbývá tedy nic jiného než vyrazit do fitness centra a pořádně si dát do těla. A poté nezamířit do nejbližšího fast foodu, ale příjem pečlivě hlídat. Třeba pomocí aplikace Kalorické tabulky.

Okomentovat

0 Komentáře