Spinning je zábava. Při hodině cvičení se navíc spálí až 3 700 kilojoulů

Nastavit řídítka a sedlo, připevnit nohy do pedálů a zaposlouchat se do hudby. Tak začínají hodiny Spinningu. Sportu, který vymyslel v 80. letech 20. století cyklista Johnatan Goldberg, aby mohl trénovat na závody i v pohodlí domova. Dnes hodiny Spinningu nabízí každé větší fitness centrum. A není se čemu divit. Tento sport je totiž vhodný jak pro začátečníky, tak pro profesionály.

Spinning je náročný, zároveň je to ale zábava. Zdroj: Facebook.com/Spinning

První hodiny se nemusí bát opravdu nikdo. Instruktor všem před začátkem hodiny pomůže nastavit řídítka a sedlo do správné výšky a vzdálenosti. Poté spustí hudbu a zahájí hodinovou jízdu, při které se sice nikdo nehne z místa, ale přesto budou na konci všichni unavení. Důležité proto je vzít si na hodinu ručník a lahev pití. Doporučuje se zhruba litr tekutin na jednu hodinu.

Po krátkém rozehřání začne instruktor střídat jízdy po rovince, do kopce, v sedle a ze sedla. Jízda po rovině a v kopci se liší zátěží, kterou si každý individuálně nastavuje. Proto se hodiny Spinningu nemusí bát ani začátečníci, kteří si zvolí zátěž nižší. Obtížnost si můžete regulovat i podle toho, co chcete spalovat. Stačí si vzít sporttester nebo fitness náramek a sledovat svoji tepovou frekvenci.

Hodina plyne rychle také díky hudbě, která cvičení doprovází. Je proto dobré najít si instruktora s podobným hudebním vkusem. Pokud posloucháte metal, asi těžko vás bude motivoval Carly Rae Jepsen, která bude tři minuty prosit Call Me Maybe.

Po hodině, při které se průměrně ujede i třicet kilometrů a spálí až 3 700 kilojoulů, je důležité se protáhnout. Pokud to podceníte, mohou vás další den dostihnout svalové křeče.

Spinning se zalíbil například Pavlovi. „Před první hodinou jsem se celkem bál, protože jsem dřív moc nesportoval. Můj instruktor byl ale velice ochotný, vše mi vysvětlil a díky němu se mi Spinning zalíbil. Teď už chodím na hodiny pátý rok a zhubnul jsem díky cvičení asi deset kilo," sdělil mladík.

Z celebrit chodí na Spinning například fotbalista David Beckham, herečka Reese Witherspoon, zpěvačka Nicole Scherzinger, herečka Katie Holmes, herec Jonathan Bennett, trenér Bob Harper nebo herec Max Greenfield. Poslední jmenovaný tento sport propašoval i do seriálu The New Girl (Nová holka) a natočil video, jak postava Schmidt, kterou ztvárňuje, učí hodinu Spinningu.


Vyzkoušeli jste už Spinning? Máte oblíbenou písničku, na kterou to vždy rozjedete? Podělte se o svůj názor v komentářích.

Okomentovat

0 Komentáře