Zařazením mořských ryb do jídelníčku se sníží riziko infarktu až o 30 procent

Šest kilo ryb. Tolik sní podle Českého statistického úřadu průměrný obyvatel České republiky za rok. Ve světě je ale spotřeba třikrát vyšší. Maso z mořských ryb přitom obsahuje prospěšné látky, které působí jako prevence nemocí oběhové soustavy, neplodnosti a problému se štítnou žlázou. Obsahuje i tryptofan, což je aminokyselina, která navozuje dobrou náladu a podílí se na hlubokém a klidném spánku, který je pro zdravý životní styl velmi důležitý.

Losos patří k rybám, které obsahují nejvíce omega-3 nenasycených mastných kyselin. Zdroj: Photl.com

Odborníci lidem radí zařadit ryby do jídelníčku jako hlavní jídlo dvakrát až třikrát týdně. Fantazii při vytváření receptů se přitom meze nekladou. Riziko infarktu se tak sníží až o třicet procent. Nemoci oběhové soustavy jsou přitom v České republice nejčastější příčinou úmrtí. V roce 2013 na ně zemřelo téměř 53 000 lidí.

Při prevenci proti infarktu jsou prospěšné zejména omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které zároveň redukují vysoký krevní tlak a nebezpečí vzniku diabetu druhého typu. Doporučený příjem těchto kyselin je okolo 0,25 gramu. „Nejvíce těchto zdravých tuků obsahují losos, tuňák, sleď, pstruh duhový, sardel, sardinka a krab. V jednom gramu jejich masu je patnáct miligramů omega-3 nenasycených mastných kyselin," informoval Marek Sedlák z restaurace Nordsee.

Mořské ryby jsou také zdrojem jódu. Když je ho v těle nedostatek, může se projevit porucha štítné žlázy, která produkuje hormony ovlivňující činnost dalších orgánů. Štítná žláza je sice schopná ukládat si zásoby jódu, pokud ho ale lidé nejí několik měsíců, přestane správně fungovat. Kromě řas, mořských ryb a plodů obsahují jód také čerstvé třešně a višně. Jód se přidává také do soli. „Ta se používá třeba na výrobu uzenin, jejichž celkový dopad na lidské zdraví je spíše negativní. Je proto lepší jíst rybí maso, které obsahuje i kvalitní bílkoviny," doplnil Sedlák. Člověk by přitom měl přijmout 150 až 170 mikrogramů jódu denně.

Ke zdravému životnímu stylu zcela jistě patří i dobrá nálada. Tu zajistí esenciální aminokyselina trypotfan, kterou tělo přemění na hormon dobré nálady serotonin. Tento hormon obsahuje i čokoláda. Na rozdíl od ní je ale rybí maso při dietě vhodnější. Trypofan se podílí také na produkci hormonu melatoninu, který je zodpovědný za klidný a hluboký spánek.

Okomentovat

0 Komentáře