Smoothies se do pitného režimu nepočítají. Nepomůžete si ani s džusy nebo melounem

Ovocné a zeleninové nápoje - smoothies - jsou v poslední době velmi populární. Obsahují spoustu vitamínů a mnoho lidí je volí jako zdravou svačinku. Myslí si přitom, že zabijí dvě mouchy jednou ranou. Dostanou do sebe dávku ovoce a zeleniny, což je zasytí, a také splní část pitného režimu. Ale pozor! Vše, co je tekuté, se automaticky do pitného režimu nepočítá. A to je i případ smoothies.

Smoothies můžete udělat z jahod, pomerančů nebo borůvek. Zdroj: Freeimages.com

Pokud totiž rozmixujete ovoce, které normálně počítáme mezi jídlo, stále to bude jídlo. Platí to i o stoprocentním pomerančovém džusu. Stále jsou to jen vymačkané pomeranče. Pokud do šťáv přidáte vodu, už je do pitného režimu zařadit můžete, ale pozor. Výrobci do ředěných šťáv také rádi přidávají cukr.

Obecně je dobré pít džusy a ovocné šťávy jen jako doplněk. Ať už si to přiznáme, nebo ne, obsahují sacharidy a kalorie. Takže klidně si dejte dvě sklenice džusu denně, ale pít šťávy po litrech vaší dietě nepomůže.

No ale co když si smoothie nebo šťávu uděláte z melounu, který obsahuje až pětadevadesát procent vody? Ani to vám nepomůže. V melounu jsou totiž i močopudné látky, takže více vody z těla ven vypudíte.

V horkých letních dnech je tak nejlepší spoléhat se na čistou vodu. Pokud si ji chcete ochutit, přidejte třeba lístky máty a plátky citronu nebo limetky, takže si uděláte osvěžující a nealkoholickou verzi drinku mojito. Pozor si dejte také na okurkovou vodu. Okurky jsou totiž močopudné stejně jako meloun. Ale hlavně pijte!

Okomentovat

2 Komentáře

  1. Super článek! Díky za to, že jsem zase o trochu chytřejší :D Voda je můj nejlepší přítel na léto :)

    Life By Peggie

    OdpovědětVymazat