5 jednoduchých tipů, jak nepřibrat při cestování a na dovolené

V létě téměř všichni cestujeme. Ať už na dovolené, nebo na jednodenní výlety. A právě tyto příležitosti nás nutí porušovat pravidla zdravého životního stylu. Ono se přece nic nestane, když si ve volnu dopřejeme něco nezdravého. Jenže váha nás pak často nemile překvapí. Jak se této situaci vyhnout? Připravil jsem pro vás pět jednoduchých tipů, jak zvládnout cestování bez výčitek.

Nachystejte si sáčky se svačinami do auta. Zdroj: Freeimages.com

1) Podívejte se na restaurace v okolí

Stejně jako si plánujete cestu nebo návštěvy památek, podívejte se na internetu i na restaurace v okolí místa dovolené nebo cesty. Vyberte si ty zdravé, případně si z menu jednotlivých restaurací rovnou sestavte jídelníček na celý týden. Vše budete mít naplánované a nestane se tak, že impulzivně vběhnete do fast foodu, když vás přepadne hlad.

2) Nachystejte si svačiny

Ovoce, zelenina, oříšky nebo proteinové tyčinky. Všechna tato jídla si můžete dopředu připravit, dát do krabiček, ty případně do termotašky a vzít si s sebou na cestu. Samozřejmě něco vydrží čerstvé jen několik hodin. Tyčinky si ale můžete vzít i na celý týden. A pokud nejedete na dovolenou na konec světa, určitě tam najdete obchod pro doplnění zásob.

3) Připravte si seznam místních zdravých značek

Číst obaly v cizí zemi asi nebude tak snadné. Pokud tedy nejsou v řeči, které rozumíte. Na internetu si ale předem můžete najít zdravé potraviny v dané zemi a vypsat si jejich seznam. A protože nevíte, jaký sortiment budou mít v místním obchodě, připravte si raději více variant. Pak už půjdete do obchodu na jistotu. A pokud nebudou mít nic z vašeho seznamu, sáhněte po ovoci a zelenině.

4) Nezapomínejte na pravidelnost

Ráno si dát bohatou snídani a večer dohnat celodenní deficit jídla? Tak to často na dovolených vypadá. Jídlo přes den přitom vyplní například kopeček zmrzliny na pláži. To je ale špatně. Ani na dovolené nezapomínejte na pravidelnost. Zvlášť pokud plavete v moři nebo bazénu, vaše tělo spotřebuje spoustu kalorií a potřebuje je doplnit. Když mu je dáte až u večeře, pro jistotu si je uloží ve formě tuků. Pokud máte all inclusive, využijte toho a přes den si choďte dávat malé porce jídla. Jestli vyjíždíte na celý den z hotelu, přibalte do tašky na cestu i svačiny.

5) Dodržujte pitný režim

Tento bod najdete snad ve všech seznamech. I přesto se stále najdou lidé, kteří dostatečně nepijí a poté kolabují. Vezměte si proto s sebou dostatek tekutin. Kolik byste měli vypít, si spočítejte tady. Pokud nechcete utrácet za balenou pitnou vodu a bojíte se kvality vody napouštěné z místních kohoutků, kupte si třeba filtrační lahev Bobble, nebo tablety na dezinfekci vody. Ty se vyplatí zvlášť při cestě do exotických zemí.

A na co hlavně nesmíte zapomenout? Pořádně si dovolenou užít.

Jaké tipy na cesty máte vy? Podělte se o ně v komentářích!

Okomentovat

0 Komentáře