5 potravin, o kterých jste si mysleli, že jsou zdravé. Ale nejsou

Zdravý životní styl je v kurzu. Všimli si toho i výrobci potravin, kteří začali prodávat i fitness vejce a na mléko dávají nápis, že jen to jejich je bez umělých barviv. Snaží se přitom dostat jen peníze z našich kapes. Protože slovo fitness mohou výrobci používat libovolně a nemusí pro to splnit žádná pravidla, je jen na spotřebitelích, aby pečlivě četli malá písmenka na obalech. Společně se stránkou BuzzFeed jsem sestavil seznam pěti potravin, o kterých jste si mysleli, že jsou zdravé. Skutečnost je ale jiná.

Když má Coca-Cola nápis light, tak přece nemůže být špatná, ne? Zdroj: Freeimages.com

Coca-Cola light, Coca-Cola zero, Pepsi light, Pepsi max

Ve Spojených státech americké mají tyto nápoje přídomek dietní. Jde ovšem jen o marketingový tah. Pokud pijete light verzi coly, máte naopak větší šanci na ztloustnutí. Obsahuje totiž umělá sladidla, která jsou pro vaše tělo ještě horší než cukr. Navíc tělo nezačně uvolňovat hormon, který kontroluje cukr v krvi a krevní tlak. A ještě jeden zajímavý fakt. Třicet procent lidí, kteří pijí dietní colu, mají větší šanci, že budou v depresi.

Odtučněné arašídové máslo

Arašídy obsahují hodně tuku, proto se na první pohled zdá, že nejsou pro zdravý životní styl vhodné. Ale najdete v nich hodně prospěšných tuků a dalších užitečných látek. V rozumném množství jsou proto dokonce prospěšné. Pokud si však koupíte odtučněné arašídové máslo, část dobrých tuků v nich chybí. Místo toho výrobci přidávají pro udržení chuti cukr a umělé látky. Ve výsledku si tak jen pohoršíte.

Studentská směs

Pod označením Studentská směs najdete v obchodech mix oříšků a sušeného ovoce. A jelikož oříšky jsou pro tělo prospěšné, stejně jako je ovoce, měl by být tento výrobek dokonalý na svačinu. Jenže to tak není. Oříšky jsou totiž často namáčené v cukru, čokoládě nebo polevě a do sušeného ovoce přidávají výrobci také cukr. Jedna hrst tohoto mixu tak může obsahovat až tři sta kalorií. Místo hotové studentské směsi si tak raději vyrobte doma vlastní z neochucených oříšků.

Sušené ovoce

Všichni výživoví poradci doporučují jíst hodně ovoce a zeleniny. Tak kde je problém? Výrobci totiž do sušeného ovoce často přidávají cukr, aby déle vydrželo. Má tak i třikrát více kalorií než čerstvé ovoce. Pokud máte sušené ovoce rádi, zkuste si ho vyrobit doma. Nebo ovoce zmrazte. Až nebude jeho sezona a vy na něj dostanete chuť, budete ho mít po ruce. Bez cukru a konzervantů.

Snídaňové müsli

Co může být na snídani lepšího než miska ovesných vloček nebo jiných cereálií. Výrobci neustále zdůrazňují, jak jsou zdravé a plné vitamínů. Jenže když se podíváte na složení, zjistíte, že kromě zdravých složek obsahují cereálie také spoustu přidaného cukru. Výjimkou nejsou ani cereální sušenky BeBe Dobré ráno. Müsli na snídani ale špatné není. Zkuste si ho doma vyrobit z ovesných vloček a ovoce. Pokud se vám nechce tvořit, namixujte si ho třeba na Mixit.cz. Jen si dejte pozor na suroviny, které přidáváte. A odolejte položkám plných cukru. Nebo vyzkoušejte nějaký mix z Dobrot od lamky.

Jaké další potraviny byste přidali do tohoto seznamu? Podělte se s o svůj názor v diskuzi!

Okomentovat

0 Komentáře