TEST GRILOVACÍCH KLOBÁS: Čtvrtina výrobků má méně masa, než výrobci slibují

Léto a grilování k sobě prostě patří. A i když žijete zdravě, nemusíte se vyhýbat grilovacím klobásám. Stačí vybrat ty s vysokým podílem kvalitního masa a nepřejíst se jich. Jenže v českých obchodech je spousta výrobků, ve kterých je místo masa spousta přidaných látek. Ukázal to test spotřebitelského časopisu dTest, který si vzal na mušku šestnáct druhů vepřových grilovacích klobás.

Norimberské klobásy z Lidlu v testu vyhrály.

Redaktoři časopisu chtěli zjistit, kolik masa, tuku a přidaných látek klobásy obsahují. Zaměřili se i na kvalitu použitého masa a chuť klobás. „Na rozdíl od špekáčků se na klobásy nevztahují žádné legislativně stanovené parametry. Záleží tedy jen na výrobcích, jaké suroviny použijí,“ informovala redaktorka časopisu dTest Olga Šlesingrová.

Rozdíly ve složení proto byly velké. „Nejvíce masa naměřili v laboratoři ve výrobku Original Nürnberger Rostbratwürste (Schlütter’s Echte!), a to 92,6 procent. Nejméně ho obsahovaly klobásy Bivoj Na gril, a to 55,3 procent,“ uvedla Šlesingrová.

Kromě obsahu masa je ale důležitá i jeho kvalita. Například to, kolik libového masa výrobce použil. Nejméně čisté svalové bílkoviny obsahovaly klobásy Münchner Weisswürste z výroby Ponnath die Meistermetzger, a to 7,24 procent. Ve vepřové kýtě je přitom svalové bílkoviny kolem 20 procent.

Pozitivní zprávou je, že v laboratoři neobjevili v žádných klobásách náhražky masa, jako jsou sója nebo strojově oddělené maso. U některých klobás se ale projevily rozdíly mezi naměřeným obsahem masa a hodnotami, které výrobci uvádějí na obalu.

Největší hříšníci byli z dílny Ponnath. „Münchner Weisswürste a Bavorská grilovací klobáska deklarovaly až o pětinu více masa, než jsme naměřili. Oba výrobky proto získaly v testu nejhorší hodnocení,“ řekla redaktorka. Nižší podíl masa odhalili testující i v dalších dvou výrobcích.

První jmenované navíc neoslnily ani v senzorickém hodnocení. „Jejich chuť a vůni označila porota jako mdlou, nevýraznou a málo kořeněnou s pěnovitou konzistencí. Po opečení byly klobásy měkké a mazlavé,“ sdělila Šlesingrová.

Mnohé klobásy ale obsahovaly spoustu přidaných látek. Třetina výrobků v sobě měla glutaman sodný, který zvýrazňuje vůni a chuť. Testy dále v klobásách odhalily přítomnost konzervační látky dusitanu sodného, který pomáhá zachovat barvu masných výrobků, nebo polyfosforečnanů, které drží v klobásách masovou šťávu a vážou přidanou vodu.

Osm odborníků v senzorické části testu posuzovalo vzhled, vůni, chuť i příjemnost skousnutí klobás. Nejvíce jim chutnaly Norimberské klobásky z Lidlu, které měly na řezu šedobílou barvu se zřetelnou mozaikou masových a tukových částic a koření. Po započítání hodnot všech ostatních měřených kritérií tyto grilovací klobásy test celkově vyhrály.

Pokud se tedy chystáte grilovat, vyberte si kvalitu. A nezapomeňte klobásy doplnit spoustou zeleniny.

Jíte grilovací klobásy, nebo se jim vyhýbáte? Napište svůj názor do komentářů!

Okomentovat

0 Komentáře