5 důvodů, proč je cvičení v posilovně lepší než doma

Doma, nebo v posilovně? Každý preferuje na cvičení jiné místo. Výhodám cvičení doma už jsem se věnoval v tomto článku. Pokud ale chcete potrápit své tělo na strojích, nebo si zacvičit s partou přátel, prostředí obývacího pokoje vám nepostačí. Vypravte se proto do posilovny. I cvičení v ní má několik výhod.

Posilování bez trenéra může být nebezpečné. Zdroj: Pixabay.com

1) Množství různých strojů

Doma možná máte rotoped nebo činky, v dobře vybavené posilovně je ale minimálně desítka strojů. A každý pomáhá s posilováním jiné části těla. Vyberou si tak ti, kteří chtějí zapracovat na hrudníku, i milovníci posilování břicha.

2) Cvičení s přáteli

K běhání s kamarádem nepotřebujete chodit na pás. Pokud ale chcete posilovat, těžko někoho pozvete k sobě do obývacího pokoje, kde budete synchronizovaně zvedat činky. Spíše s ním vyrazíte do posilovny, kde si můžete vybrat stroje vedle sebe a probrat všechny novinky. Na rozdíl od chození do hospody uděláte v posilovně něco pro zdraví. A za vstupné obvykle dáte méně než za tři piva.

3) Motivace od ostatních

Posilovny nabízejí často i skupinové lekce. A skoro všichni, kdo cvičí, vám potvrdí, že cvičení ve skupině je skvělé v tom, že vás ostatní motivují k lepším výkonům. Samozřejmě není nejlepší, když si jako začátečník vyberete lekci plnou namakaných profesionálů. To vás naopak od cvičení může demotivovat. Volte proto cvičení úměrné své pokročilosti.

4) Soutěže

S motivací souvisí i tento bod. Mnoho posiloven pořádá pro své klienty soutěže například v tom, kdo přijde v měsíci nejčastěji. Touha vyhrát vás donutí chodit pravidelně. A navíc můžete vyhrát třeba další měsíc chození do posilovny zdarma nebo jinou hezkou cenu.

5) Osobní trenér

V našem seznamu je tato výhoda sice poslední, ale považujeme ji za nejdůležitější. Je sice pěkné, že doma cvičíte podle DVD nebo YouTube, pokud ale děláte chyby, cvičitel nevyskočí z monitoru a neopraví vás. Trenér v posilovně ano. Při první návštěvě posilovny proto určitě doporučujeme zaplatit si osobního trenéra, který vám ukáže, jak se stroji zacházet, poradí vám, jak nejefektivněji cvičit a zodpoví vaše otázky. Také dohlédne na to, abyste při cvičení měli správnou techniku, což vám zajistí lepší výsledky.

Rada na závěr: Pokud jste začátečník, nevybírejte si hned největší posilovny, kam chodí samí kulturisté. Jejich výkony vás mohou demotivovat a nemusíte se cítit příjemně. Zeptejte se svých přátel, kam rádi chodí. A nebo vyzkoušejte některou z menších posiloven ve vašem okolí. Obvykle vás překvapí milým a přátelským přístupem.

Cvičíte raději v posilovně, nebo doma? Podělte svůj názor v komentářích.

Okomentovat

0 Komentáře