5 nejhorších mýtů o cvičení, které slyšeli fitness trenéři

Jít do posilovny a co nejvíc se zničit. Tak přistupuje ke cvičení mnoho lidí. Vyžadují pak od svých trenérů, aby jim sestavili co nejtvrdší cvičební plán, nebo si ho sami upravují podle rad, které někde zaslechli. Jenže tyto poučky často vymýšlí výrobci výživových doplňků nebo jiného fitness vybavení, aby prodali své produkty. Redaktoři portálu greatist.com se proto sešli s fitness trenéry a sestavili s nimi seznam nejhorších mýtů o cvičení, které mezi lidmi kolují.

Velká zátěž neznamená velké výsledky. Zdroj: Pixabay.com

1) K vytvoření svalů je musíte zmást

Jednou sklapovačky, pak angličáky. Hlavně nedělat dvakrát stejnou sadu cviků. Tím se řídí lidé, kteří si myslí, že je potřeba svaly zmást, aby rostly. Jenže abyste viděli výsledky, musíte dělat stejné cviky. Jak z toho tedy ven? Když půjdete do posilovny, dělejte to samé - třeba kruhový trénink. Proložte ho ale i jiným typem cvičení, třeba kardiem nebo plaváním.

2) Všechny lekce jsou vhodné pro začátečníky i pokročilé

Určitě jste to už zažili. Kamarád vás láká na lekci, na kterou pravidelně chodí. Říká přitom, že se nemusíte bát, protože je lekce určená pro pokročilé i začátečníky. To je ale ve většině případů nesmysl. Začátečníci totiž nezvládají takovou zátěž a potřebují modifikace cvičení, které v mnoha lekcích pro pokročilé nejsou. Najděte si proto lekci, která odpovídá vaší fitness úrovni.

3) Existuje jen jeden správný způsob

Existují nejefektivnější cviky na břicho nebo zaručené cviky na prsní svaly. Jenže ne na každého fungují. Nejsme totiž vytvoření podle šablony. Vyzkoušejte tedy několik posilovacích cviků. A pokud zjistíte, že vám nejvíce vyhovuje ten, který nikdo za nejefektivnější neoznačuje, nevadí. Hlavně, že funguje pro vás!

4) Kdo hodně cvičí, žije déle

Fitness trenéři se často setkávají i s klienty, jejichž motivací pro cvičení je vidina delšího života. Jenže cvičení není vše. Pravidelný pohyb samozřejmě snižuje rizika určitých nemocí spojených s obezitou, ale samo o sobě vám delší život nezajistí.

5) Existuje ideální váha

BMI kalkulačky, poradny nebo různé tabulky. Ze všech těchto zdrojů se dozvídáme, jaká je naše ideální váha na základě věku, pohlaví nebo výšky. Jenže platí to stejné co u cviků. Nejsme stejní. Proto nic jako ideální váha neexistuje. A i když cvičíte a začnete přibírat na kila, neznamená to, že musíte nabírat i centimetry v pase. Třeba se vám jen buduje více svalové hmoty.

Ať už se řídíte jakýmikoliv tipy, pamatujte, že je důležité si vždy cvičení přizpůsobit tak, aby vás bavilo a přinášelo výsledky. Nezáleží pak na tom, jestli půjde proti aktuálním trendům v posilování. Třeba přijdou vaše oblíbené cviky do módy za pár let.

S jakým mýtem o cvičení jste se setkali vy? Podělte se o něj v komentářích.

Okomentovat

0 Komentáře