TEST SUŠENÉHO OVOCE: Datle z Albertu porušují zákon

Sušené ovoce obsahuje vlákninu, minerální látky i energii. Zdá se tedy, že je to ideální zdravá svačinka. Jenže spousta výrobců přidává k ovoci také cukr. Na obalu to ale viditelně neuvedou. Spotřebitelská organizace dTest otestovala sušené fíky a datle a kromě doslazování se zajímala i o to, zda neobsahují mykotoxiny a pesticity.

Sušené datle obsahují cukr přirozeně, výrobci je proto nemusí doslazovat. Zdroj: Freeimages.com

Redaktoři zjistili, že pokud se spotřebitelé nechtějí nachytat, musí pozorně číst obaly potravin. „Dvě z devíti balení datlí, která jsme testovali, obsahovala glukózový sirup nebo cukr. Výrobci to ale na přední straně obalu neuvedli, dočetli jsme se to až ze složení,“ řekla vedoucí redakce časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Jedny datle dokonce porušují legislativu. „Jedná se o datle bez pecky značky Albert. Jsou totiž proslazené, ale výrobce o tom na obalu zákazníky neinformuje,“ informovala vedoucí redakce.

Datle přitom výrobci doslazovat nemusí. Vysoký podíl cukru totiž sušené ovoce může obsahovat přirozeně. Z výživového hlediska je proto lepší se proslazovanému (kandovanému) ovoci vyhnout, protože přidaný cukr se ukládá v organismu v podobě tuku, což vede ke zdravotním problémům.

Ovoce je při sušení a následném skladování také náchylné k plesnivění. V laboratoři proto zkoumali přítomnost toxinů, které vznikají z plísní. „Přístroje zaznamenaly jen jeden nález, který byl výrazně pod zákonným limitem,“ uvedla Hoffmannová.

dTest přezkoumal u datlí a fíků i obsah zbytkových pesticidů, které pěstitelé používají při výrobě. „Zbytky 11 pesticidů jsme objevili v proslazených datlích Horeca Select Dried Fruits & Nutz z Makra, které vyrábí K-Servis Praha,“ sdělila vedoucí redaktorka. Doplnila, že dva z těchto pesticidů byly v relativně vysokých koncentracích.

Kromě množství pesticidů zaujal výrobek testující také množstvím surovin ve složení. Vedle datlí obsahuje balení ještě cukr, maltózu, konzervant oxid siřičitý a antioxidant kyselinu citronovou. Tyto látky ve složení jiných výrobků nebyly.

Redaktoři snížili hodnocení za pesticidy také datlím Fine Life z Makra od K-Servisu Praha. Obsahovaly totiž relativně vysoké množství insekticidního karbarylu. Hůře skončily také produkty lifefood Datle Bio a Country Life Bio datle bez pecek, které sice byly na polovině, respektive pětině unijních limitů pro čerstvé ovoce, hodnotitelé ale přihlédli ke srovnání s ostatními „nebio“ produkty. Ty dokazují, že bez pesticidů to jde i u výrobků z produkce konvenčního zemědělství.

Hoffmannová zároveň upozornila, že časopis před dvěma lety testoval obsah mykotoxinů v rozinkách a arašídech. „Druhou a třetí příčku s nejvyšším množstvím ochratoxinu A obsadily rozinky stejného výrobce, jako pesticidní hříšníci z aktuálního testu datlí, tedy od K-Servisu Praha. Výrobce jsme proto vyzvali k nápravě,“ uzavřela Hoffmannová.

Jíte sušené ovoce? Dejte mi vědět v komentářích!

Okomentovat

0 Komentáře